Wśród bogatej oferty gospodarstw agroturystycznych na specjalną uwagę zasługują gospodarstwa zajmujące się swoją działalnością w sposób szczególny. Korzystając z ich usług tak naprawdę mamy możliwość przenieść się nie tylko z miasta na wieś, ale także odbyć podróż w czasie. Często takie gospodarstwa mają wygląd i wyposażenie całkiem jak w skansenie. Puchowe kołdry, palenisko w izbie, żadnej elektryczności, jedzenie przygotowywane według starodawnych przepisów wyłącznie z własnoręcznie zebranych, wyhodowanych czy też uprawianych półproduktów. Kąpiel – oczywiście w zimej wodzie, ze studni, lub w ostateczności (dla bardzo wymagających) w balii ogrzanej palącym się drewnem. Wędkowanie archaicznymi sposobami czy też pieczenie chleba tradycyjnymi metodami da nam na pewno niesamowite wrażenia. Niektóre gospodarstwa agroturystyczne idą jeszcze dalej. W sezonie letnim zapraszają grupy rekonstrukcji historycznych, aby uatrakcyjnić nam pobyt na wsi. Wtedy do licznych atrakcji, które zazwyczaj oferowane są w tym miejscu, dochodzą nam jeszcze inne, wyjątkowe. Niewątpliwie każdy mężczyzna z dziką wręcz ochotą da się namówić na zawody w przeciąganiu liny z wojem z czasów Mieszka I. Równie atrakcyjne mogą wydać się zawody w strzelaniu z łuku lub kuszy, a lekcje fechtunku z prawdziwym wikingiem, zakończone biesiadą pod gwiazdami, której głównym daniem będzie dzik upieczony na rożnie to chwila nieporównywalna do innych. Czasami można się sprawdzić w zawodach siłowych takich jak rąbanie drwa czy też piłowaniu bali, a czasem spróbować swoich sił w bardziej finezyjnych czynnościach rzemieślniczych. Własnoręcznie wykuta podkowa czy też obrus z własnoręcznie wyszytym haftem będą nieocenioną pamiątką. Dla bardziej odważnych może pojawić się okazja, do sprawdzenia się jako… kucharz. O ile w warunkach miejskich nie jest to wybitnie skomplikowane zajęcie, o tyle w warunkach wiejsko – historycznych może przysporzyć nie lada emocji. Ugotowanie zwykłego rosołu może być prawdziwą przygodą dla małżeństwa mieszczuchów. Makaron trzeba przygotować praktycznie od zera. Warzywa tkwią na grządce za domem, a kura spokojnie dziobie sobie ziarno na podwórku. Jeśli mamy odrobinę szczęścia, będziemy mieli także okazję przygotować sobie kiełbasę tradycyjną metodą, wędząc ją w specjalnie przygotowanym glinianym piecu.

About Author
redakcja
View All Articles
Check latest article from this author !
Zainteresowanie turystów turystyka górską
Nowa moda w dziedzinie turystyki
Wypoczynek

Wypoczynek

11 lutego, 2019

Related Posts