Wśród bogatej oferty gospodarstw agroturystycznych na specjalną uwagę zasługują gospodarstwa zajmujące się swoją działalnością w sposób szczególny. Korzystając z ich usług tak naprawdę mamy możliwość przenieść się nie tylko z miasta na wieś, ale także odbyć podróż w czasie. Często takie gospodarstwa mają wygląd i wyposażenie całkiem jak w skansenie. Puchowe kołdry, palenisko w izbie, żadnej elektryczności, jedzenie przygotowywane według starodawnych przepisów wyłącznie z własnoręcznie zebranych, wyhodowanych czy też uprawianych półproduktów. Kąpiel – oczywiście w zimej wodzie, ze studni, lub w ostateczności (dla bardzo wymagających) w balii ogrzanej palącym się drewnem. Wędkowanie archaicznymi sposobami czy też pieczenie chleba tradycyjnymi metodami da nam na pewno niesamowite wrażenia. Niektóre gospodarstwa agroturystyczne idą jeszcze dalej. W sezonie letnim zapraszają grupy rekonstrukcji historycznych, aby uatrakcyjnić nam pobyt na wsi. Wtedy do licznych atrakcji, które zazwyczaj oferowane są w tym miejscu, dochodzą nam jeszcze inne, wyjątkowe. Niewątpliwie każdy mężczyzna z dziką wręcz ochotą da się namówić na zawody w przeciąganiu liny z wojem z czasów Mieszka I. Równie atrakcyjne mogą wydać się zawody w strzelaniu z łuku lub kuszy, a lekcje fechtunku z prawdziwym wikingiem, zakończone biesiadą pod gwiazdami, której głównym daniem będzie dzik upieczony na rożnie to chwila nieporównywalna do innych. Czasami można się sprawdzić w zawodach siłowych takich jak rąbanie drwa czy też piłowaniu bali, a czasem spróbować swoich sił w bardziej finezyjnych czynnościach rzemieślniczych. Własnoręcznie wykuta podkowa czy też obrus z własnoręcznie wyszytym haftem będą nieocenioną pamiątką. Dla bardziej odważnych może pojawić się okazja, do sprawdzenia się jako… kucharz. O ile w warunkach miejskich nie jest to wybitnie skomplikowane zajęcie, o tyle w warunkach wiejsko – historycznych może przysporzyć nie lada emocji. Ugotowanie zwykłego rosołu może być prawdziwą przygodą dla małżeństwa mieszczuchów. Makaron trzeba przygotować praktycznie od zera. Warzywa tkwią na grządce za domem, a kura spokojnie dziobie sobie ziarno na podwórku. Jeśli mamy odrobinę szczęścia, będziemy mieli także okazję przygotować sobie kiełbasę tradycyjną metodą, wędząc ją w specjalnie przygotowanym glinianym piecu.
Check latest article from this author !
Zainteresowanie turystów turystyka górską
24 lutego, 2019
Nowa moda w dziedzinie turystyki
14 lutego, 2019
Wypoczynek
11 lutego, 2019
Related Posts
Agroturystyka najczęstszym rodzajem urlopu
5 lutego, 2015
Spokój, cisza i inne zalety agroturystyki
2 marca, 2015
Pomysł na zdrowy biznes
13 kwietnia, 2015
Spokojne wakacje na wyciągnięcie ręki
10 maja, 2015
Ostatnio dodane
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |