Odwiedzając nowe regiony kraju zazwyczaj pragniemy spróbować specjałów lokalnej kuchni. Wiele potraw jest charakterystycznych dla konkretnego obszaru i trudne, bądź też niemożliwe, mogłoby być odnalezienie ich w restauracjach w innym regionie. Osoby spędzające wczasy w obiektach agroturystycznych mają często możliwość skosztowania tradycyjnej kuchni. Gospodynie, które przygotowują posiłki dla gości, uwzględniają w menu typowe, regionalne potrawy. Smaczne domowe posiłki są doskonałą alternatywą dla odżywiania się w restauracjach i fastfoodach. Gospodarze zwykle nie liczą wiele za wyżywienie. Również dlatego iż często wiele wyrobów jest wytwarzanych na miejscu. Ci właściciele, którzy posiadają krowy, mają własne mleko oraz sami wytwarzają produkty mleczne – twaróg, sery, kwaśne mleko. Jajka pozyskiwane są od własnych kur, co goście z pewnością doceniają, gdyż wiadomo, że jest to chów ekologiczny. Poza tym, również warzywa często pochodzą z ogrodu gospodarzy, dzięki czemu ich uprawa była kontrolowana, najczęściej bez dodatku nawozów i środków ochrony roślin. Również mięso oferowane gościom pochodzi często z hodowli własnej. Próbowanie nowych smaków, poznawanie nieznanych dotąd potraw i, przede wszystkim, spożywanie wyrobów ekologicznych, to dla wielu gości atrakcja turystyczna sama w sobie.
Check latest article from this author !
Zainteresowanie turystów turystyka górską
24 lutego, 2019
Nowa moda w dziedzinie turystyki
14 lutego, 2019
Wypoczynek
11 lutego, 2019
Następny
Nigdzie indziej jak tylko na wieś
Related Posts
Słodka atrakcja w gospodarstwie
5 stycznia, 2015
Agroturystyka w górach
27 lutego, 2015
Na wakacje do stadniny
15 czerwca, 2015
Projekt działalności agroturystyki
26 lipca, 2015
Ostatnio dodane
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |