Dla rolników praca na wsi to ciężki kawałek chleba. Mnóstwo czasu trzeba poświęcać hodowli zwierząt, uprawie roślin i utrzymaniu gospodarstwa. Ci, którzy decydują się na utworzenie miejsc noclegowych, czyli popularną agroturystykę, nie mogą jednak zupełnie zmienić profilu swojej działalności. Przede wszystkim dlatego, że główną atrakcja pobytu w tego typu miejscu jest właśnie praca, którą wykonują właściciele. Dlatego też wielu z nich proponuje gościom udział w pracach przy zwierzętach. Niektórzy brzydzą się zapachem zwierząt hodowlanych lub odstrasza ich możliwość ubrudzenia się. Jest jednak grono osób, które chętnie korzystają z takich atrakcji. Jedną z nich jest dojenie krów i wytwarzanie z mleka domowych wyrobów. Najpierw gospodarz tradycyjnie, czyli ręcznie, doi krowę. Gość również może spróbować tej niełatwej czynności. Jeżeli będzie chciał, spróbuje świeżo udojonego, ciepłego mleka. Później odbywają się warsztaty mleczne. Po kolei pokazuje się kolejne procesy domowego robienia twarogu. Ze śmietany można zrobić masło. Niezwykle ciekawy jest proces ubijania masła w tradycyjnej bojce. Każdy może tego spróbować. Goście z chęcią spróbują twarogu i masła, w przygotowaniu którego brali czynny udział. Aby zapewnić turystom takie atrakcje, nawet gospodarze, którzy rezygnują z hodowli zwierząt, zostawiają jedną krowę, niczym atrakcję turystyczną.
Check latest article from this author !
Zainteresowanie turystów turystyka górską
24 lutego, 2019
Nowa moda w dziedzinie turystyki
14 lutego, 2019
Wypoczynek
11 lutego, 2019
Poprzedni
Tradycyjny wypiek chleba
Następny
Poznawanie nowych kultur
Related Posts
Słodka atrakcja w gospodarstwie
5 stycznia, 2015
Agroturystyka w górach
27 lutego, 2015
Na wakacje do stadniny
15 czerwca, 2015
Projekt działalności agroturystyki
26 lipca, 2015
Ostatnio dodane
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |