Na wsiach coraz częściej rezygnuje się z kultywowania tradycji. Dawne obrzędy, tradycje i codzienne czynności niestety często odchodzą w niepamięć. Są jednak osoby, które chcą zachować pamięć o tym, co niegdyś na wsi się robiło. Takimi osobami są często właściciele obiektów agroturystycznych. Oferując uczestnictwo w tradycyjnych zajęciach, czynią oni z tego dodatkową atrakcję turystyczną. Jednym z nich jest tradycyjny wypiek chleba. Goście mogą zobaczyć, jak niegdyś to wyglądało. Najpierw demonstruje się jak ręcznie na kamiennych kręgach ścierało się ziarna przeznaczone na mąkę. Potem w drewnianej dzieży przygotowuje się zaczyn i miesza wszystkie składniki. Turystom można zaproponować, by własnoręcznie spróbowali jak miesi się chleb i przekonali się jak ciężka była to praca. Chleb wypieka się oczywiście nie w piekarniku, a w specjalnym piecu chlebowym, opalanym drewnem. Goście mają możliwość spróbowania wypieku, w którego przygotowaniu brali uprzednio udział. Oferując tego typu rozrywki, gospodarze nie mogą oczywiście zapominać o przepisach ich obowiązujących. W przypadku przygotowywania posiłków bardzo rygorystyczne przepisy są narzucane ze strony sanepidu. Należy o nich pamiętać ponieważ zdarzają się kontrole i w razie niedopatrzenia przyznawane są kary. Wszystko to w trosce o bezpieczeństwo gości.
Check latest article from this author !
Zainteresowanie turystów turystyka górską
24 lutego, 2019
Nowa moda w dziedzinie turystyki
14 lutego, 2019
Wypoczynek
11 lutego, 2019
Poprzedni
Przyjemność zimowego kuligu
Related Posts
Słodka atrakcja w gospodarstwie
5 stycznia, 2015
Agroturystyka w górach
27 lutego, 2015
Na wakacje do stadniny
15 czerwca, 2015
Projekt działalności agroturystyki
26 lipca, 2015
Ostatnio dodane
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |